Ceres'de su belirtileri



Şu zamanlarda gezegenler adına bizi heyecanlandıran olaylardan en merak uyandıranı cüce gezegen Ceres. Son yıllarda Dawn uzay aracının yakınlarında bulunduğu bu gezegende su buharı belirtileri ihtimali tüm bilim insanlarını heyecanlandırıyor. Bu uzay aracı 645,000 km uzaklığında bulunduğu Ceres gezegenine 750 km/saat hız ile yaklaşıyor.



Mart aylarına doğru ulaşması hedeflenen araç gezegenin yörüngesine oturtulacak. Bu araç daha önce başka bir görevle yetkilendirilmişti, eğer Ceres gezegeni görevini de başarabilirse tek seferde iki görevi yapabilen ilk uzay aracı unvanını alacak.
Gezegene ait veriler şu şekilde:
Keşfeden
Kütle
Giuseppe Piazzi
9,445×1020
Yoğunluk2,08 g/cm³
Yer çekimi ivmesi0,27 m/sn² 
Kurtulma hızı0.51 km/s
Beyazlık 0,113
Yüzey sıcaklığı167 K ( 167-273 )  
Karşılaştırmak adına Dünya ile ilgili fiziksel verileri ve daha fazlasını wikipedia sayfasından bulabilirsiniz.

Bu gezegen hakkında bilgi sahibi olmayanlar için kısaca bahsetmek gerekirse, güneş sistemimizin içinde yer alan, gök taşı olması için çok büyük gezegen olması içinse küçük kalan bir cisimdir. Henüz kesin bulgular olmasa da Ceres gezegenini ilk farkeden bilim adamı 1801'de keşfetmiş ve ona Roma mitolojisinde ziraat tanrıçası Serez'den esinlenerek adlandırmıştır. 950 km çapındaki (Merkezine ülkemizin sığacağı; Dünyamızın çapı 12,742 km) bu gezegen güneşe tahmini olarak 2,8 gök birimi kadar uzaklıkta bulunuyor. Nedir bu gök birimi diyeceksiniz şimdi. Biliyorsunuz ki bazı büyük ifadeleri belirtmek, sürekli belirtmek daha doğrusu pek kolay olmuyor. Avagadro sayısı gibi (602 x 21 adet sıfır (0) ) veya ışık yılı gibi, yaklaşık 10 trilyon km... İşte bu birim de bunlara benzer bir şekilde, dünya ile güneşe olan uzaklıktan ortaya çıkmıştır. Yani 1 gök birimi dünyamızın güneşe uzaklığıyla ifade ediliyor ( 150 milyon km) Ceres'in güneşe uzaklığı 2,8*150 milyon km dersek yaklaşık 400 milyon km uzaklığında olduğunu söyleyebiliriz.







Şuan NASA ve ESA'nın yaptığı araştırmalara dayalı olarak su bulunması ihtimalinin yüksek bulgularının bulunduğunu açıklayan bilim adamları, "daha önce de bu iddialar çıkmıştı fakat kesin bir sonuç elde edememiştik, ancak şuan su bulgularının olmak ihtimali hakkında elimizde veriler var, kesin olmamakla birlikte Ceres'de hayati bulgular olabileceğine inanıyoruz" ifadelerini bürünüyorlar.

Gezegene ait fotoğraflar şuan çok net olmasa da uzay aracının yaklaşmasıyla birlikte daha net görüntüler elde edebileceğiz. Şuan Ceres'e yaklaşmakta olan uzay aracı, gezegenin yörüngesine oturduktan sonra daha belirgin ölçekli ve kaliteli görüntüler gönderdiğinde yine sizlerle ortaya çıkan bilgileri paylaşacağım. 

Sizler bu gezegen hakkında neler düşünüyorsunuz, hayat olma ihtimali hakkında ve eğer su varsa ne gibi sonuçlar ne gibi gelişmeler sağlayacağımız hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak burada paylaşabilirsiniz.

Google Plus'da paylaş

Yazar: Semih Solak

Bu makale hakkındaki görüşlerini, isteklerini, sormak veya paylaşmak istediklerini bana aşağıdan "yorum olarak" belirtebilirsin... En kısa sürede dönüş yaparım.
    Blogger'la Yorum Yap
    Facebook'la yorum yap

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerini yorum olarak belirtebilirsin.

Eğer buradaysan;

Dikkat:Bu sitedeki bilgilerin hiçbirisi arkadaş arasında kullanılamaz. Kullanılması halinde toplumda dışlanma, arkadan konuşulma, sohbetlere davet edilmeme gibi etkileri görülebilir. Siz siz olun burada okuduklarınızı veya kendi bildiklerinizi buradan dışarıda paylaşmayın, aramızda konuşalım:) Buyrun sohbete ...

Bu haftanın meraklı sayısı