Whatsapp'ın Mucidi Kim?

Daha önce de whatsapp hakkındaki yazılarımdan ne kadar çok kullanıcısı olduğuna değinmiştim. Peki bu uygulama nasıl birden hayatımıza girdi, buna sebep olan kişi kim veya kimler?

Kurucusu Jan Koum bir gün anında mesajlaşma uygulaması yapmaya karar verirken, ileride 600 milyondan fazla kullanıcıya ulaşacağına ve Facebook'un bu uygulamayı satın almak için adeta çılgına dönüp 19 milyar dolarlık bir ücret vereceğine inanmıyordu, fakat aynen böyle oldu...

İnsan 19 milyar dolar gibi bir paraya sanıyorum hayalinde dahi canlandıramıyor. Hatırlayın büyük ikramiye 50 milyon TL çıkınca ne yaparım hayalleri kurduğunuzu, istediğiniz her şeyi yapıyordunuz, artık milyonersiniz. Peki bu miktarın 22 milyon dolar olduğunu düşünelim, 900 kere ikramiye çıktığını düşünün. Biliyorum düşünmek zor, fakat o küçücük icon'a sahip uygulamaya böyle bir fiyat verildi.

Jan Koum hakkında konuşacak olursak kendisi babadan zengin değildi, indirimli yemek kuponlarıyla ve yurtların yemekhanelerinden yemek yiyerek karnını doyurmaya çalışıyordu. Bir süre sonra da tüm başarılı insanlar gibi üniversiteden de atılmış ve şansı dönmüş. Bu hikayelerdeki benzerliğin sebepleri insanların yaptığı hırs ve azim olsa gerek. Gerçekten şunu unutmayın, azimle çalışarak ve hak yemeden emeğinizle bir şeylere asılırsarak başarılı olursunuz, fakat başarılı olmanın peşinden koşuyorsanız bu çok zor. Aklınızda başarılı olma hayali olursa asıl yapmanız gerekeni yapamaz en küçük engelde pes edersiniz. Ben de bu blogu açarken kendi kendime bir arşiv oluşturmak ve benim gibi böyle bilgileri okumayı, öğrenmeyi sevenler için açtım. Herkes Whatsapp kullanır ama kimse yapımcısını merak etmez, oysa ki hayatımıza giren şeylerin hikayesini bilmek bence güzel. Gelelim adamımıza...

Kendisi daha sonra Yahoo'da işe girerek yazılım konusunda uzmanlaşmış. 2009 yılında ise Whatsapp uygulamasını ortaya koymuş. Sayesinde SMS ve MMS diye bir şey neredeyse kalmadı, uygulamalar dünyasında bir devir açtığı kesinlikle söylenebilir. Ayrıca kendisi tahmin ediyorum yoksulluktan geldiği için altında çalışanlara köle muamelesi yapmıyordu. 19 milyar doların 3 milyar dolarını buna hiç mecbur değilken çalışanlara dağıttı ve onları da zengin yaptı. Ne kadar çalışanı var bilinmez fakat, bu uygulama içinde çalışan 150 kişi olduğunu kabul etsek dahi, hepsine büyük ikramiye çıkmışçasına mutlu ettiğini bilmeniz gerekir. Kendisini hem azmi hem de bu şekilde başarısını paylaştığı için tebrik ediyorum. Umarım kalan 16 milyar doları da uygun şekilde harcar, eski günlerini unutmaz.

Tabi bu parayı hayal edemezken bu parayı ona veren Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'in servetini düşünmek çok daha zor olsa gerek. Kendisine ve Facebook sayfasıyla ilgili bilgilere blogumuzda yer vereceğim. Belki de sen bu yazıyı okurken vermişimdir bile. Arama yap derim.

Okuduğunuz için teşekkürler, paylaşmak istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Google Plus'da paylaş

Yazar: Semih Solak

Bu makale hakkındaki görüşlerini, isteklerini, sormak veya paylaşmak istediklerini bana aşağıdan "yorum olarak" belirtebilirsin... En kısa sürede dönüş yaparım.
    Blogger yorumu yap
    Facebook yorumu yap

1 yorum:

Görüşlerini yorum olarak belirtebilirsin.

Eğer buradaysan;

Dikkat:Bu sitedeki bilgilerin hiçbirisi arkadaş arasında kullanılamaz. Kullanılması halinde toplumda dışlanma, arkadan konuşulma, sohbetlere davet edilmeme gibi etkileri görülebilir. Siz siz olun burada okuduklarınızı veya kendi bildiklerinizi buradan dışarıda paylaşmayın, aramızda konuşalım:) Buyrun sohbete ...

Bu haftanın meraklı sayısı