Gece Boyunca Şarj Zararlı Mı?

Merhaba arkadaşlar, sizlere ilginizi çekebilecek belki aklınızda ufak da olsa yer etmiş ama araştırmaya da gerek görmediğiniz bir konudan bahsedeceğim. Telefonlarınızı veya başka bir cihazınızı gece boyunca şarjda bırakıyorsunuz, çünkü sabah kalktığınızda şarjı %23'de olan bir cihazınız varsa bu hayatın sonu demektir öyle değil mi (?)

Peki gece boyunca şarja takıyoruz da iyi mi yapıyoruz? Son yıllarda artık cihazlar şarjdayken güç tüketimini 1 hatta 0,5 wattın  altına düşürdüler. Aslında damlaya damlaya göl olur misali bir yıl boyunca tüm cihazlarınızı bekleme konumunda değil de fişlerini çekseniz yılda 150 TL civarında bir kar sağlanacağı söyleniyor. Fakat evde bir şeylerin nokta kadar ışığı yanması bizi hayata bağlıyor, yaşadığımızı anlıyoruz öyle değil mi, 150 TL'yi ben veriyim de fişten çekmeyelim yeter ki.

Telefonlarda son zamanlarda lityum iyon piller kullanılıyor. Bu piller telefonun bataryası tamamen dolduğunda veya dolmasına yakın kısa süreli aralıklarla şarj ediyor. Yani şöyle düşünebiliriz; şarjımız %100 olduğunda bataryamızın tamamı doluyor diye düşünmeyin, tıpkı 8 gb'lık bir belleğin 6,8 gb gibi bir değere sahip olması gibi, 3000 mAh depo alanına sahip pilin %100 dolu göstermesi 2600 mAh olduğunu farz edin, sonrası için kısa aralıklarla cihazınız şarj olacaktır. Çünkü batarya küçücük cihaz deyip geçmeyin çok dolu veya boş olması halinde tehlike arz edecektir.

Cihazınızın yanında gelen şarj aletlerini kullanmak, bahsedilen açılardan dolayı önemlidir. Eğer sürekli akım gönderirse telefonunuza zararlar verebilir, her ne kadar telefonlar kendilerini korumak amaçlı fazla akım geldiğinde savunma mekanizmaları bulundursa dahi siz yine de dikkatli olun.

Peki, yakın gelecekte neler bekleniyor? Yakın gelecekte cihazların bir kaç dakikada şarj olması bekleniyor, bu durumda böyle konuları konuşmuyor olacağız. Teknolojinin bu denli gelişmesi de bazen beni korkutmuyor değil açıkçası. Özellikle Windows 10 ile tanıtılan Holo Lens gözlüklerin tanıtımı, bana filmlerde yaşadığımız sahnelere çok yakınlaştırdığımızı düşünüyor.

Siz telefonunuzu sabaha kadar şarjda bırakıyor musunuz, bir şey olacağını düşünüyor musunuz? Konuya yorum olarak paylaşabilirsiniz...
Google Plus'da paylaş

Yazar: Semih Solak

Bu makale hakkındaki görüşlerini, isteklerini, sormak veya paylaşmak istediklerini bana aşağıdan "yorum olarak" belirtebilirsin... En kısa sürede dönüş yaparım.
    Blogger'la Yorum Yap
    Facebook'la yorum yap

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerini yorum olarak belirtebilirsin.

Eğer buradaysan;

Dikkat:Bu sitedeki bilgilerin hiçbirisi arkadaş arasında kullanılamaz. Kullanılması halinde toplumda dışlanma, arkadan konuşulma, sohbetlere davet edilmeme gibi etkileri görülebilir. Siz siz olun burada okuduklarınızı veya kendi bildiklerinizi buradan dışarıda paylaşmayın, aramızda konuşalım:) Buyrun sohbete ...

Bu haftanın meraklı sayısı