Gözlerinizi kapatarak hatirlama gücünüzü artirin

     Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre, görgü tanıkları işlenen suçları hatırlamak için gözlerini kapadıklarında olayları daha doğru ve detaylarla hatırlıyorlar. Ayrıca sorgu ekibinin tanıklarla daha dostça ortam kurduklarında daha fazla hatırladıklarını keşfettiler.



     Yurt dışında birçok dergide yayınlanan araştırmada, 178 katılımcı alınarak iki çalışma yapıldı. Birinci deneyde katılımcılar bir mülke giren bir elektrikçinin bazı suçlar işleyerek, bazı şeyleri çaldığını izliyorlar. Sonrasında her katılımcıya gözleri açık veya kapalı ve de ya samimi ya da seviyeli olmak üzere 4 farklı şekilde rastgele olarak sorular soruldu. Örneğin: "Arabanın önünde ne yazıyordu, hırsızın 3. olarak çaldığı nesne neydi?" gibi soruları soruluyor. Gözlerini kapatan katılımcıların % 23 olarak daha fazla soruyu doğru cevaplandırdığı görüldü. Ayrıca tanığa samimi davranmanın da doğru cevapları arttırdığı görülse de, gözlerin kapalı olması halinde hatırlamayı koşulsuz arttırdığı görülmüş.


     İkinci deneyde ise bu kez hafıza görevleri bir ileri adıma geçerek tanıklara ne gördükleri kadar ne duydukları da soruldu. Bu kez katılımcılara bir görüntü izletildi. Bu görüntüde bir soyguncunun yaşlı bir adamın evine saldırması yeniden canlandırıldı. Sonuçlar gösterdi ki, gözlerin kapalı olması samimi ilişkiler kurulsun ya da kurulmasın, katılımcılara hem görsel hem işitsel detayları hatırlamaya yardım ettiği gözlenmiş.


     İki deney boyunca da samimi davranılmayan katılımcılar gözleri kapatırken daha rahatsız hissettiler. Buna karşılık, samimi davranılanlar gözlerini kapattıklarında daha rahat hissettiklerini belirttiler. “Araştırmamızda gözleri kapamanın ve tanıklarla samimi ilişkiler kurulmasının, hatırlamaya yardım ettiği anlaşıldı,” şeklinde açıklama yapılıyor. Üniversitenin profesörleri bu şekilde yapılan sorguların gönüllü tanıklardan istenilen bilgilerin daha gerçekçi ve detaylı olarak alınabileceği müjdesini veriyor...


     Bu makaleyi okuyarak arkadaşlarınız arasında hava atamayacağınız bir bilgi, bir deneyin sonucunu öğrendiniz. Tabi konuyu zorla buraya çeken bir insansanız aynı şey sizin için geçerli değil.

Google Plus'da paylaş

Yazar: Semih Solak

Bu makale hakkındaki görüşlerini, isteklerini, sormak veya paylaşmak istediklerini bana aşağıdan "yorum olarak" belirtebilirsin... En kısa sürede dönüş yaparım.
    Blogger'la Yorum Yap
    Facebook'la yorum yap

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerini yorum olarak belirtebilirsin.

Eğer buradaysan;

Dikkat:Bu sitedeki bilgilerin hiçbirisi arkadaş arasında kullanılamaz. Kullanılması halinde toplumda dışlanma, arkadan konuşulma, sohbetlere davet edilmeme gibi etkileri görülebilir. Siz siz olun burada okuduklarınızı veya kendi bildiklerinizi buradan dışarıda paylaşmayın, aramızda konuşalım:) Buyrun sohbete ...

Bu haftanın meraklı sayısı