Dijital Fotoğrafçılık Rehberi #2

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.semigames.bounceball
Semi Games
Bounce Ball Now

Daha önce fotoğraf makinesi ve fotoğrafçılık hakkında bir rehber yayınlamıştım. Şimdi sizlere yine bir kaç konudan bahsedeceğim. Bu arada okumadıysanız eğer Dijital Fotoğrafçılık Rehberi #1 konusuna göz atabilirsiniz...

Daha önce bahsettiğimiz konuları hatırlayalım. Nelerden bahsettik, biraz makine yapısından, dikkat edeceğimiz asıl hususlardan. Shutter, enstantane gibi kavramlardan örnekler vererek genişçe açıklamıştık. Bu konulara hakim olduğunuzu varsayarak yeni konularımıza geçelim.

Renk sıcaklıkları

Fotoğrafçılıkta ışığın öneminden bahsetmiştik, ışığa hakim olmak, gerekirse kontrol edebilmek bir fotoğrafçılık sanatına adına çok önemlidir. İsteğimize göre ortamın renk sıcaklığını kontrol etmek veya makine ayarlarınızdan istediğimiz konuya uygun düzenlemeleri yapmayı bilmeliyiz. Nelerden bahsediyorum?

Bazen hata sonucu bir fotoğrafı çektiğinizde mavimsi bir filtre veya kırmızı-sepya tarzında bir şekilde çıktığını görürsünüz. Artık bunun sebebini veya nasıl kontrol edeceğinizi öğreneceksiniz. 

Ortamlara göre ışıkların farklı renk sıcaklıkları vardır, bu sıcaklıkları Kelvin (K) şeklinde ifade edeceğiz. Işıkların bu sıcaklıklarının bizim hissettiğimiz o sıcaklıkla benzer bir ilişkisi yoktur. Yani size 1000 Kelvin renk sıcaklığı dediğim zaman bunu Celcius sıcaklığı olarak karıştırmayın, renk sıcaklığından bahsediyor olacağız. Bu renk sıcaklığı arttıkça elimizi yakmayan cisimlere gideriz hatta. 1500 K mum ışığının renk sıcaklığıdır, tabi bu yaklaşık bir değerdir ve mum elimizi yakabilirken, 5500 K floresan ışığıdır soğuk bir ışıktır ve elimizi mum kadar yakmaz, bu da bir genel kültür olsun size.


Renk sıcaklığı skalasını kontrol edecek olursak, aynı gökkuşağı gibidir. Renk sıcaklığı arttıkça maviye doğru gider. Peki bu ayarların, bu bilgilerin önemi nedir? Bilmeniz gereken iki renk sıcaklığından bahsederek konuyu anlatacağım. Siz de söylediklerimi deneyin. Bahsedeceğimiz iki ortam ışığı floresan lamba (gün ışığı da olabilir) ve akkor ampullerdir, yani bildiğiniz ampuller olabilir. Nokta atışı değerler vermek mümkün değil fakat yakın değerler olarak floresan lamba renk sıcaklığına 5000K diyelim, ampul için 3000K diyelim, örneklerimiz bu değerler üzerinden olacak.


Kamera ayarlarınızdaki WB yani White Balance değerlerinde görmüşsünüzdür, hava bulutluyken, gün batımı, plaj, ampul gibi simgeler görürsünüz, bunlar tahmini olarak ayarlanmış değerlerdir. Odamızdayız ve floresan takılı bir ortamdayız, veya gündüz de olabilir çünkü gün ışığı da 5500K civarındadır yakın renk sıcaklığına sahipler. 
Odada dururken bir resim çektik, hatta ben sizin için çekeyim... Daha sonra da kamera ayarlarından renk sıcaklığı değerimi 3000K gibi bir değere çektim, eğer bu ayar yoksa WB ayarından ampul simgesi olanı, o da yoksa Tungsten diye bir seçenek olmalı hepsi aynı şey. Bu ayarı yapınca kamera ayarımızı 3000K renk sıcaklığına almış olduk. Aynı resmi çektik sonuçlar aşağıdaki gibi oldu. 
Ortam 5500K - Kamera 5000K
Ortam 5500K - Kamera 3000K

İkinci resim gördüğünüz gibi biraz maviye kaymış, sanki soğuk bir ortamda çekilmiş hissi var öyle değil mi ? Bunun sebebi soğuk çekim yapmış olmamızdan kaynaklanıyor. 
Şimdi konuya çok hakim olan kişiler diyebilir ona öyle denmez bu böyledir şu şekilde anlatılır diye fakat, ben de biliyorum bazı şeyleri, sadece anlatmak, daha kolay aklınızda kalması için bir şeylere benzetiyorum veya öyle söylemek zorunda kalıyorum, bilmediğimden değil bu şekilde anlatmayı seçtiğimden yani sakin olun. 
Ne diyorduö, ortam 5500K civarındayken siz daha soğuk yani 3000K gibi bir değerdeki kamera ayarıyla çekim yaparsanız soğuk çekim yaparsanız mavimsi çıkar. Peki tam tersinde ne olurdu? Yani yine aynı ortamda 5000K renk sıcaklığındaki bir ortamda kamera ayarını 7500K gibi bir değere çekersem sıcak çekim yapmış olurum renk bu sefer kızıl çıkardı. Eğer her şeyi olduğu renkte çekmek istiyorsak, kamera ayarıyla ortamın renk sıcaklık değerleri aynı olmalı, birebir aynı yapmak zorunda da değil arkadaşlar, zaten gün ışığı 5500K derken her saat değişiyor, 500K farkı algılayabileceğinizi zannetmiyorum.

Farklı bir örnek verelim haydi, bu sefer ortamda ampul var, tungsten flamalı ampul diye de söyleyebiliriz aynı şey. Bu ortamın renk sıcaklığı ne olur? 3000K cıvarında olur. Kamera ayarımızı 3000K veya ampul simgesi olan şekilde kullanırsak renkleri gözümüzle gördüğümüz gibi, yani her şeyi kendi renginde görürüz ancak; kamera ayarını 5000K değerine getirdik, veya WB ayarından floresan, gün ışığı gibi yüksek renk sıcaklığına sahip ayarları seçtik, nasıl bir görüntü olur? Daha sıcak ayarlara getirdik, sıcak çekim yapmış oluruz, yani resim biraz daha kızıl görünür, çöldeymiş gibi bir etki vermiş oluruz. Bunun için de bodrumdaki ampul olan ortamda sizler için iki adet fotoğraf çektim. Farkı görüyorsunuz, eğer makineyi mum ışığına yani 1400K gibi bir değere çekersek ampule (3000K) göre daha soğuk çekim yaptığımız için mavimsi çıkacaktı. Umarım konuyu anlayabildiniz arkadaşlar. Eğer kafanıza yatmayan bir kısım olduysa veya bir yanlışımı gördüyseniz yorumlarda belirtin açıklamaya çalışayım. Bu rehberde sizleri fazla sıkmadan, renk sıcaklığı konusuna değinmek istedim. Umarım faydalı olabilmişimdir sizlere.



Ortam 3300K / Kamera 5000K
Ortam 3300K / Kamera 3000K















Görüldüğü üzere basit bir mantıkla, çektiğimiz fotoğrafın ortamdaki renkleri olduğu gibi, yani kendi renginde olmasını istiyorsak, kamera ayarlarındaki renk sıcaklığı değeriyle ortamın renk sıcaklığı değeri birbiriyle örtüşmeli, ortamın renk sıcaklığını kameranız çok iyiyse birebir görebilirsiniz kamera ölçer siz de o ayara göre kameranızı ayarlarsınız ancak aynısını yapmak zorunda değilsiniz gördüğünüz gibi, gözümüzün o kadar ayırıcı bir özelliği yok fark etmeniz mümkün olmayacaktır.



Çekiyorum, çekiyorum, çeeeek...

İlginizi çektiyse devamını veya bahsetmemi istediğiniz konuları istemek için yorumlar kısmında düşüncelerinizi bana söyleyebilirsiniz.

Google Plus'da paylaş

Yazar: Semih Solak

Bu makale hakkındaki görüşlerini, isteklerini, sormak veya paylaşmak istediklerini bana aşağıdan "yorum olarak" belirtebilirsin... En kısa sürede dönüş yaparım.
    Blogger'la Yorum Yap
    Facebook'la yorum yap

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerini yorum olarak belirtebilirsin.

Eğer buradaysan;

Dikkat:Bu sitedeki bilgilerin hiçbirisi arkadaş arasında kullanılamaz. Kullanılması halinde toplumda dışlanma, arkadan konuşulma, sohbetlere davet edilmeme gibi etkileri görülebilir. Siz siz olun burada okuduklarınızı veya kendi bildiklerinizi buradan dışarıda paylaşmayın, aramızda konuşalım:) Buyrun sohbete ...

Bu haftanın meraklı sayısı