İnternetten Para Kazanmak - Geniş Rehber

Günümüzde artık herkesin içinde bir ukde oldu bu web sitem olsun sevdası. Sanki insanlara "Web sitemi ziyaret edebilirsiniz" derken, "işte, bu benim kartım" dermişcesine bir havası oluyor insanın. Öte yandan şimdi hep şöyle loş bir ortam, sabahın ilk ışıkları kahvenizi alıyorsunuz, laptop masada, takıyorsunuz gözlüklerinizi bir çok insan sizden yazıyor bekliyor, başlıyorsunuz günün makalesini yazmaya. Bunların altında hep meşhur olma isteği var sanırım, böyle olmayacağını bilin, en azından bu amaç içinse, eğer zaten istek varsa yüz kişiye de olsa bahsettiğim ciddilikte bir yazar olabilirsiniz. Ben çok iyi bildiğim için blog siteleri hakkında bilgi vereyim, bulunduğum aşamaya kadar anlatayım sizler isterseniz devam eder isterseniz vazgeçersiniz vakitten kazanmış olun.

Öncelikle bir hobi olarak yapmak istiyorsanız başlayın, tavsiyem budur. Çoğu geç arkadaşımız bir internet sitesi kurmak veya blog yazarı olmak işine girerken genelde baralar baralar hayaliyle giriyor. İnternette bir çok şeyi bu yaşıma kadar ben de denedim, şimdi ne kadar anlatsam da deneyecek genç arkadaşlarımıza engel olamayacağımı da biliyorum, bu kısır döngüye bende katıldığım için mutluyum. 

Falanca Holding

Hoş geldiniz, size şirketimiz hakkında bahsedeceğim, biz falanca holding olarak üyelerimize en uygun kazancı sağlıyoruz. Sadece şu kadar €uro vererek bir web sitesi açıyoruz sizin adınıza, daha sonra siz de iki kişi buluyorsunuz, onlar da ikişer kişi buluyor böylece ne oldu? Siz daha çok kazandınız, ancak unutmayın ki bir sorun var, böyle böyle eğer bir çok kişi abone olursa siz milyonlarca dolar kazanıyorsunuz, işte bakın istatistikler, bakın bakın. Peki şirketimiz bunu önlemek adına ne yapıyor bilin bakalııım? Aylık kazancınız maksimum 40 bin doları geçemez, geçerse küseriz.
Bu konuşmada geçenler gerçek arkadaşlar bizzat başıma gelmişti bundan 3-4 yıl öncesi kadar önce. Beni bir arkadaşım çağırdı, kendi aralarında da nasıl bir klan oluşturdularsa bir şey de söylemiyorlar ha. Gitmiş bulundum tuzağa düşürdüler beni. Böyle bir oda takım elbiseli adamlar her şey ciddi, ama bulunduğumuz ortam kaçak kumarhaneler gibi bir yer, bir apartmanın dairesi, yerde gazete kağıtları, takım elbiseli abilerimizin olduğu yerde küçük bir soba var. Sanıyorum o takım elbiseli kişiler böyle gençlere idol olan kişiler, bakın biz böyleyiz, sen de böyle olmak ister misin delikanlı?... Genç insanlar da bir hayale giriyor tabi ki, kimse benim aklımı yıkayamaz ben zekiyim demeyin, mutlaka insan bir şekilde etkileniyor, fakat şirket dedikleri şey madem bu kadar "şirket" bari bir office ortamı oluşturun be güzel kardeşlerim. 

Evin bir odasına aldılar beni iki çay geldi -çayın parasını da çıkarken ödedim ikram dahi değil- çaylarımızı içerken odaya bir kadın geldi, vazgeçilmez eleman sonuçta adam gelecek hali yok, ama gelen kadın da hayalinizdeki gibi değil emin olun. Eğer o ev office ise o kadın da hayalinizdeki kadın, aynı orantıda düşürün şimdi hayalinizdekini. Geldi işte tanıştık o sıralar üniversitedeyim, hangi bölümdü, nereliydin derken yavaş yavaş konuya girdi. Üstte bahsettiğim konuşma tarzında bir konuşma yaptı, yalnız ben de merak ettim aralarda durdurup bir şeyler soruyorum, ben araya girince ezberi bozuluyor bir cümle önceden alıyor, sorduğum sorulara cevap hak getire zaten. 

+Her bulduğunuz iki insanın da iki kişi bulduğunu düşünürsek şu kadar zaman sonra bu parayı kazanırsınız...
-Peki bu ücreti kazanmak için 4000 kişiden fazla insan olması gerekli öyle mi?
+Herkesin iki kişi bulması yeterli...
-Tamam anlıyorum fakat toplamda bu kadar insanı nasıl bulabiliriz?
+İki kişi yeterli olacaktır...
-Benim o kadar tanıdığımın tanıdığı yok, olsa da bu işi kabul edecek bu kadar insan nasıl bulayım?
+İki...

Size site diye verdikleri şey neredeyse mail adresi gibi bir şey, site namına hiçbir şey yok, bir adres veriyorlar güya artık sizin siteniz, come on. O adress üzerinden bakıyorsunuz kaç arkadaşınızı daha bu bataklığa sürüklemişiz. Daha sonra bu "şirket" gazetelere dolandırıcılık iddialarıyla çıkmıştı.

Burada anlatmak istediğim şu arkadaşlar, birilerinin teklifine hemen aldanmayın, o gün bana istatistik diye gösterdikleri şey kadının eline verilmiş 3-4 kağıt, yükselen grafikler var eyvallah, daire grafik falan baya araştırma yapılmış, daha da araştırmadıysak...
Ama dediğim gibi bahsettiği paraları almak için ciddi miktarda insan gerekiyor, ayrıca sizi aptal konumuna koyup ayda 40 bin dolardan fazla kazanmanız mümkün değil diyor, bunu duyduğumda gerçekten gülmemek için zor tuttum kendimi çünkü baya ciddi ciddi söylüyor. Öyle bir parayı kazanmak için binlerce insana ihtiyacınız var, ve hepsini bu işe ikna etmelisiniz, başlangıç için istedikleri para 50-100 lira da değil benden o zamanlarda 300 euro istediler, geçen sene 2000 TL olmuş :) Bu işlere girmeyin arkadaşlar etrafımda girdiğiyle kalan bir çok insan var.


Tıkla Kazan

Böyle kazanç yolları da var arkadaşlar, ben anlatılanların yalanlığıyla ilgilenmiyorum, öyle dolandırıcı olanlar da var, anlattıklarım dolandırıcılık yapan kuruluşlar veya sistemler değil ancak bazı şeyleri söylemeyerek yanıltıyorlar.

Hesapları gerçekten doğru, günde bu kadar linke tıkla 10 kuruş kazan, arkadaşların da tıklasın böyle kazan, babanı da çağır daha çok kazan diye açıklama yapıyorlar. Dedikleri doğru ancak o okumadığınız sözleşmelerde atıyorum parayı 200 TL olmadan çekemez, çekerken %15 internet vergisi, %20 stopaj %30 TRT payı %5 ayak bastı vergisi derken paranızı bir de iyice azaltıyorlar. Ayrıca her gün reklamlara tıklayamıyorsunuz o kadar reklam çıkmıyor, yani taş çatlasa çok uğraşsanız 200 TL ise 160 TL ye getirdiklerini düşünün, inat ettiniz sınır değere ulaşıp parayı çekseniz dahi o bahsettikleri parayı alamıyorsunuz. Böylece bu işin sahipleri paralarını alamayan insanlardan geçiniyor hem de işlerini yaptırmış oluyorlar.

Gördüğünüz gibi söyledikleri doğru ancak sözleşme ve işin asıl kısmı öyle değil, neden böyle yapıyorlar, kılıfına uydurmak dolandırıcı kimliğinde görünmemek için. Haliyle ya uyanık olup her şeyi sorgulayacaksınız, ya sözleşmeleri üşenmeden okuyacaksınız ya da benim gibi tecrübe edenlerden faydalanacaksınız. Bunu da önermiyorum arkadaşlar küçük işler peşinde olmayın. Büyük hayallere de kapılmayın.


Sizler için internetten para kazanacağınız yöntemler kuruluşlar için başlarda güvenilir kuruluşları tercih edin. Örnek vermek gerekirse Google Adsense güzel bir başlangıç. Ayrıca sırf para kazanmak için uğraşırsanız hem kafanızı boş yere yorarsınız hem de vakit kaybınız olacaktır ayrıca Adsense'nin engellemelerine maruz kalabilirsiniz. Yani insanların reklamlara tıklaması için 50 yere reklam koymayın, zaten adsense 3 reklamdan fazlasını koymuyor, tam insanlar bir yere tıklayacağında bir pencere çıkmasın, eğer bir yeteneğiniz varsa o yetenek üzerine bir Youtube Kanalı veya Blog sitesi açabilirsiniz. Hangi konuda yeteneğiniz varsa insanlarla paylaşabilirsiniz, ayrıca yetenekten kastım yemek yapmak, makine toplamak dışında güzel bir anlatım tarzı da olabilir, herhangi bir konuyu etkileyici bir şekilde açıklayabilirsiniz, programcılık biliyorsanız programcılık anlatmak zorunda değilsiniz, başka bir meziyetinizi anlatırken programcılık yeteneğinizi kullanarak güzel özgün bir site oluşturabilirsiniz. 

Siteniz ilgi görürse, ki ilgiyi hemen beklemeyin, dediğim gibi hobi olarak yapacaksanız başlayın, elinizde bir arşiv olması için de yapabilirsiniz. Ben bu blog sitesini açarken bildiğim farklı konular olduğunu düşünerek daha çok insana ulaşmak oldu, yeni şeyleri sizlerden öğrenmek ve bildiklerimi sizlerle paylaşmak tartışmak adına kurdum. Siteniz gelişirse eğer reklam alabilirsiniz, ayrıca sabırlı olursanız ve özgün olursanız ilgi görürsünüz mutlaka bir şekilde. Google aracılığıyla reklam koyabilirsiniz sitenize, dediğim şekilde insanları rahatsız etmemesi önemli, insanları reklamlara tıklamaya da zorlamayın, zaten sitenizi uygun buluyorlarsa destek olmak adına veya ilgili buldukları reklamları ziyaret ediyorlar. Reklamlara tıklamaya teşvik etmek ayrıca yasak.


Bir abi olarak görüp tavsiyelerimi dinlerseniz bir şey daha söylemek isterim, tabi size kalmış, tıpkı çok reklam koymayın dediğim gibi. Sitenize daha çok para kazanmak uğruna küçük arkadaşlarımızı kötü etkileyecek reklamları koymayın. Yani pornografik görüntülere veya cinsel içeriklere sahip reklamlardan sakınmanızı tavsiye ve rica ediyorum. Tavsiyem bu dünya adına değil belki üç kuruş fazla kazanırsınız ama isterim ki içiniz rahat olsun, ileride keşke üç kuruş için onca insanın hakkına girmeseydim dersiniz.

Eğer güzel bir içeriğiniz varsa sizlere ürünlerinin tanıtımını yapmak adına istekler de gelebilir. Örneğin benim bir internet sitem var tam gelişemedim, fakat inancım şu yönde, benim güzel bir sitem var zaten insanlar sevecek bunu hızlandırmak istiyorum, size gelip diyorum ki benim sitemi tanıtan bir yazı yazarak veya kendi yazımla tanıtım yaptığım şu yazıyı paylaşır mısınız diyorum. Ama benim sitem kötü bir içeriğe sahip siz de sırf para uğruna üyelerinizi yönlendirdiniz, üyeleriniz de size güvenerek tıkladı, sitenizi yine kötüyle düşürmüş olursunuz böyle yaparsanız. Reklam için 30 TL bütçem var diyorum, isterseniz yayınlıyorsunuz. Siz de benim tanıtım yaptığım yazıyı yazdınız, arkasına da 10 makaleyi dayadınız benim reklam sayfam aşağılara gitti, ayıp ettiniz. "Eğer para çok olsaydı üstte tutardım banane" diye bir şeye sığınıyorsanız, en başta kabul etmeseydiniz arkadaşlar veya belirtin reklam verene, böyle davranışlar sizin emek verdiğiniz siteyi kötüler. Siz 30 lirayı kazanırsınız ancak bir daha o adam veya arkadaşlarından kazanamazsınız, adınızı kötülemeyin, eğer çok güncel içerikler yayınlıyor ve sürekli makaleniz alta gidiyor ayrıca üstte tutacak bir temanız yoksa gerekirse iki kere yayınlayın arkadaşlar. Eğer başta söylediğim gibi para için yapmıyorsanız, hem içeriğiniz özgün ve güzel olur, hem böyle şeyler yaparak sitelerinizi kötüleyecek davranışlardan uzak durmuş olursunuz.

Satış Ortaklığı

Satış ortaklığının mantığını biliyorum ancak açık söylemek gerekirse işin içinde bulunmadım arkadaşlar. Diyelim ki bir satış sitesi sizinle anlaştı, şimdi siteler beni nereden bulacak da teklif yapacak demeyin, bu siteler zaten bu anlaşmayı isteyen siteler, yani siz diyorsunuz aslında ben de ortak olmak istiyorum diye. Size sunulan özel bir link ile sitenize reklamı koyuyorsunuz, siteniz üzerinden o reklama tıklayıp üye olan veya ürünü satın alan olursa, o ürünün belli bir payını size veriyorlar, veya üye yaptığınız kişi başına ücret de alabiliyorsunuz. Sitenizden o reklama tıklayan kişiler illa ki o bağlantıdan üye olmak zorunda değil, sitenizden gördü, bir hafta sonra kendisi yine aratıp o yere üye olduktan veya ürünü aldıktan sonra da hesabınıza ücret yatırılır. Fakat işin içinde tam olarak bilgi sahibi olmadığım için gerçekten net bir şey söyleyemiyorum. Örneğin parayı belli bir çekmek limiti var mı, şartlar nedir bu gibi bilgileri tam olarak tecrübe edinmediğim için kafadan atmak istemiyorum. 


Makale Yazarlığı

Eğer gerçekten güzel bir yazar olduğunuzu düşünüyorsanız, yazdıklarınızı etkili buluyorsanız makale yazarak ücretler kazanabilirsiniz. Genelde edindiğim tecrübeler doğrultusunda kelime sayısı olarak makale yazarlığı teklifi veriliyor. 100 kelimeye 1 TL gibi ücretlendirme uygundur. Yazınızın tarzı size kalmış, kimi insanlar yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun bir şekilde yazı yazarken kimi insanlar da benim gibidir, yani ben de tabi ki yazım kurallarına dikkat etmeye çalışıyorum, ancak okurken siz de farketmişsinizdir normal bir insan gibi yazıyorum, bazı yazılar vardır size üstten üstten yazar, sanki büyük bir topluluğa sesleniyor da sen de onlardan biri gibi okursun. Ben yazarken karşımdaki okuyanı kendim olarak düşünüp kendi kendime eğleniyorum aslında. Sitenizin çekiciliği bence samimiyete bakar, yalnız insan işinde çok iyiyse ister istemez mesafe koyuyor, belki ben kendimi bu alanda çok iyi görmediğimden dolayı böyle bir havada yazıyorum, gelen veya gelecek yorumları okuyup boşvermiyorum, yardımcı olmaya çalışıyorum. Tek internet ilgim bu alanda değil başka ilişkilerim de oldu oradaki davranışlarımdan bahsediyorum hani burada kimse yorum yapmamış demeyin. Şuan ben bu yazıyı okurken daha yorum yapan arkadaşlar olmadığı için böyle söylüyorum, eğer bu yazıyı sen okurken hala yorum yapılmadıysa ilk yorumu sen yap :) Ben de blog ilgi görmeye başlamış diye düşüneyim, bunlar insanı her şekilde teşvik eder beni de mutlu eder yazdıklarımın boşa olmadığını görmüş olurum.

Adsense Dışında Banner Reklamlar

Sizlere gelen Adsense dışında banner reklamları da olabilir, demiştim ya biraz önce ben size gelip reklam için makale vermek istiyorum diye. Aynı şekilde sitemin tanıtımını yapan bir reklam hazırlayıp yayımlamanızı isteyebilirim. Reklamın boyutuna ve yerine göre sizler bir ücret verirsiniz, aylık 30-40 TL gibi bir ücretle reklam verirsiniz örneğin. Tekrar hatırlatıyorum sitenize bir çok reklam koymak sitenizi ileriye götürmeyeceği gibi geriye de götürebilir, insanlar sizin sadece reklam için öylesine bir site açtığınızı düşünebilir ve devamlı takipçileriniz azalabilir. O yüzden az olsun öz olsun tercihim. 

Bunlar dışında bir çok şey olabilir arkadaşlar, bazen yazının içinde de reklam olabiliyor, reklamdan kastım ben size bu konuyu açarken belli bir şeyi anlatmak çözüm sunmak adına açıyorum öyle değil mi? Fakat yazımın bir yerinde, gereksiz bir kopukluk olmadan bir reklam yapıyorsam da bundan ücret kazanılabilirim. Yine dediğim gibi her sitenin reklamını yapmayın, unutmayın ki insanlar size güvenip o siteye gidiyorlar. Örneğin ben politikasını beğendiğim, bahsettiğim şekilde bir çalışma yapan,  Blog üzerinden para kazanmayla ve blog adına daha çok bilgi edinmek üzere kurulan bir site olarak BlogHocam sitesini takip etmenizi öneririm.

Mesela yukarıdaki paragrafta konudan kopmadan bir site ismi verdim, bu tabi ki ücret alacağım bir işlem değil ancak sizlere örnek olması açısından böyle yaptım. 


Bahsettiğim konular umarım faydalı olmuştur arkadaşlar, sizlere bilginin yanında tavsiyelerde de bulundum. Özet olarak okumaktan nefret edenler için bir kaç başlık halinde gösterelim:

+Bir siteyi reklam veya para uğruna açmayı, eğer gerçekten bir meziyetiniz varsa sırf bu alanda iyi olduğunuzu göstermek için, kendiniz için bu işe başlayın.
+Sitenize reklam almaya karar verirseniz ziyaretçileri rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirin
+İçeriğinize uygun içeriklerde reklam almaya çalışın, bir yemek sitesi ise eğer teknoloji adına bir makale paylaşıyorsanız hem siz tecrübesizsiniz demektir hem reklam veren, kitlenize uygun hitap etmeye çalışın
+İnsanları kandırmayın, reklamlara tıklamaya zorlamayın, sitenizde özgürce gezebilsinler, samimi olun.
+Pornografik veya cinsel diğer içeriklerdeki reklamlar ve paylaşımlar hem çoğu kullanıcıyı rahat bir şekilde sitenizde gezmeye zorlarken hem bu tarz içerik ve reklamların bulunduğu sitelere kimse reklam vermek istemez
+Kurduğunuz site bir hobiniz olsun, içinizden gelmediği halde bu işte veya bu sektörde iyi para var adına girerseniz, hem içerik için zorlanırsınız, hem ilginizi çekmeyen bir konuda araştırma yapmanız gerekir ve okuduğunuzu anlamazsınız, hem o sektörde devamlı olamazsınız çabuk sıkılırsınız.
+"Youtube'da pewdiepie günlük 20bin dolar kazanıyormuş, ben de başlıcam o kadar olmasa da günde 100 lira yeter bana o kadar da olsun artık" diye işlemiyor işler. Sektörün en iyi insanlarını hedef alıp %1'i bana yeter diye heveslere girmeyin. Aynı işi aynı kalitede Türkiye'de yapmış olmak dahi %1 kazanmanıza sebep zaten, bir de siz işe yeni başladığınızdan dolayı iyice düşeceğinden, bu hesapları bırakın, kısaca parayı aklınızdan çıkarın

Okuduğunuz için teşekkürler, umarım faydalı olabilmişimdir, değinmemi istediğiniz yerler varsa yorumlarda belirtebilirsiniz, bilgim doğrultusunda veya araştırarak size cevap vermeye çalışırım.
Google Plus'da paylaş

Yazar: Semih Solak

Bu makale hakkındaki görüşlerini, isteklerini, sormak veya paylaşmak istediklerini bana aşağıdan "yorum olarak" belirtebilirsin... En kısa sürede dönüş yaparım.
    Blogger'la Yorum Yap
    Facebook'la yorum yap

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerini yorum olarak belirtebilirsin.

Eğer buradaysan;

Dikkat:Bu sitedeki bilgilerin hiçbirisi arkadaş arasında kullanılamaz. Kullanılması halinde toplumda dışlanma, arkadan konuşulma, sohbetlere davet edilmeme gibi etkileri görülebilir. Siz siz olun burada okuduklarınızı veya kendi bildiklerinizi buradan dışarıda paylaşmayın, aramızda konuşalım:) Buyrun sohbete ...

Bu haftanın meraklı sayısı