Web Tasarım - Renk Uyumu

Ortağım bir site yapalım rengarenk olsun okuyanların içini açsın diye ortalarda gezmeyin arkadaşlar. Üniversite zamanımda bir seçmeli derslerimden birisi Renklerin Gücüydü. Mühendislik okuduğum halde seçmeli altında düştüğüm derse bak, genelde bilindik daha doğrusu benim fiziğe ilgili olduğum zamanlardan bildiğim konular anlatılıyordu.
Ne önemi var veya güzel olsun da sitenin amacı önemli değil diyebilirsiniz. Fakat mutlaka renklerin insan üzerinde etkileri vardır çünkü beyine farklı sinyaller gönderir. Kimi hayvanlar bazı renklerden rahatsız olur. Bizim için de kırmızı rahatsız edicidir, dikkat çekmek gerekince kırmızı yazılır, kan rengi olduğu için olabilir belki de en yüksek dalga boyuna sahip olduğundan dolayıdır. Başka bir örnek olarak bazı lokantaların renk seçimleri insanları rahatlamak adına değil tam tersi rahatsız etmek adınadır, çünkü bir lokantayı tercih ederken yemeklerin lezzetine göre tercih ederiz. Ancak lokantalarda yemekten sonra oturup etrafı izlememizi istemezler. Rahatlatıcı renkleri kafelerde kullanmak bu yüzden daha uygundur, çünkü sürekli bir servis söz konusu olduğundan insanların sohbet için oturmaları istenir. Bir işin patronuysanız ve bir anlaşma yapacaksanız da yine isteğinize göre karşıdaki insanı rahatlatacak veya rahatsız edecek, belki kendinizi güçlü, ulaşılmaz hissettirecek bir renk seçebilirsiniz. Gerek ofisinizce gerek giyim kuşamınızda, tabi ki renklerin gücü büyüleyici değil, gidip de pembe giyerek afrodizyak etkisine sahip olacağınızı sanmayın, sadece minicik de olsa bir etken.


Şimdi siteniz için güzel bir renk tasarımı yapacaksanız kategorisine göre seçmek de sizin elinizde, ancak derseniz ki çok beğendim kategorime uygun değil, o zaman bu renklere göre kategori açayım. Böyle bir şey yok elbette, siz istediğiniz, iyi olduğunuz tarzda devam edin illa ki kafanızdaki bir tasarımı ve rengi beğendiyseniz siz bilirsiniz elbette.

Teknoloji blogu: Eğer teknoloji benden sorulur derseniz sitenizde mavi ve gri ağırlıklı renkleri tercih edebilirsiniz.

Moda blogu: Moda sürekli değişen bir etken olduğundan sitenizi bu kategoride cafcaflı yapabilirsiniz. Herkesin modası kendine diye düşünürsek insanlar moda tercihleri arasından kendisini arayacağı gibi kendi rengini de beyninde arayabilir. Abartıya kaçmadan dilediğiniz renkleri kıyafetler üzerinden seçebilirsiniz.

Sağlık blogu: Bu alanda fazla renk seçiminde özgür olmamayı seçerseniz iyi olur arkadaşlar. Genelde sade bir görünüm iyi olacaktır, beyaz ve kırmızı ağırlıklı, belki sekmeler turkuaz. Eğer diyet, beslenme gibi bir sağlık söz konusuyusa yeşil ve sarı ve turuncuya yakın renkler uygun olacaktır.

Eğlence blogu: Tıpkı moda gibi özgürsünüz, çünkü yine moda gibi eğlence de bir konuyla haliyle bir renk ile sınırlandırılacak bir şey değil. Her türlü konu eğlence malzemesi olabilir fakat yine de seçimlerinizi sarı, turuncu, mor olarak tercih edebilirsiniz. Siyah gri gibi ağır renkler olmadığı sürece sorun yok. Komikse beni de davet edin sitenize ha...

Kültür Sanat blogu: Sarı, kahverengi, kırmızı, turuncu renkler genelde bu tarz üzerine seçilmiş renkler. Mantık olarak sebebini bilmesem de gelmiş geçmiş genel geçer seçimlerden biri.

Alışveriş blogu:  Mavi ve kırmızı seçiminiz yanlış olmayacaktır. Özellikle mavi, giyim markalarının renklerini bir düşünün, mavinin etkili olduğunu göreceksiniz zaten, kot pantolonların çokluğundan olsa gerek. Bayanlar için alışverişte ise Sarı renk seçebilirsiniz, yine yanında kırmızı olabilir.

Spor: Genel bir mantık olarak renklerin içerikle benzer olduğunu görüyorsunuz arkadaşlar, bu gayet normal bir olaydır. Tıpkı doğa üzerine yeşil rengi seçmek, dağcılık, heyecan üzerine bir siteyse kahverengi, fotoğrafçılık ve sanat üzerineyse renk seçiminin belirli olmayacağı gibi. Spor üzerine olan siteniz belirli bir spor üzerineyse o sporu andıran rengi seçin. Futbol için yeşil, buz hokeyi için mavi neden uygun olmasın?

Yemek blogu: Yine sağlıklı beslenmek adına açık yeşi kullanabilirsiniz. İştah adına yavruağzı, turuncu gibi renkleri tercih edin. Sağlıklı olması konusu önemli, o yüzden fıstık yeşili gibi bir renk çok uygun olacaktır veya koyu tonlar için nane yeşili, avakado kabuğunun sapına yakın yerlerinin yeşili de olabilir...

Bu seçimlere inanıp inanmamak veya tercih etmemek sizin elinizde arkadaşlar. Ancak bu gibi çoğu genelleme ve araştırmaları şu şekilde düşünün. Falanca bilim adamlarına göre teknoloji için mavi renk uygundur diye ortaya bir şey atıldığında bir çok kişi buna uyacaktır. Aradan zaman geçince mavi rengin teknoloji üzerine etkisi olmasa da, herkes teknoloji üzerine mavi kullandığı için artık insanların kafasında öyle bir kurgu oluşacaktır. Anlayacağınız sizin elinizde gerçekten güçlü bir medya ağı varsa, ve pembe giyen erkekler kızları daha kolay etkiliyor diye bir haber ortaya atsanız önce "hadi lan" derler, sonra etrafta pembe giyen erkekler görürsünüz, kızların ilgisini çeker çekmez belli değil tabi.

Siz hangi rengi tercih edeceksiniz, blogunuz neyse ilgili yorum olarak belirtebilirsiniz isterseniz. Blog adını yazıp kaçmayın lütfen reklam amaçlı, ben yorumunuza her türlü cevap vererek saygı gösteriyorum aynsını sizlerden de bekliyorum. Facebook'ta takip etmeyi ve beğenmeyi unutmayın.
Google Plus'da paylaş

Yazar: Semih Solak

Bu makale hakkındaki görüşlerini, isteklerini, sormak veya paylaşmak istediklerini bana aşağıdan "yorum olarak" belirtebilirsin... En kısa sürede dönüş yaparım.
    Blogger'la Yorum Yap
    Facebook'la yorum yap

0 yorum:

Yorum Gönder

Görüşlerini yorum olarak belirtebilirsin.

Eğer buradaysan;

Dikkat:Bu sitedeki bilgilerin hiçbirisi arkadaş arasında kullanılamaz. Kullanılması halinde toplumda dışlanma, arkadan konuşulma, sohbetlere davet edilmeme gibi etkileri görülebilir. Siz siz olun burada okuduklarınızı veya kendi bildiklerinizi buradan dışarıda paylaşmayın, aramızda konuşalım:) Buyrun sohbete ...

Bu haftanın meraklı sayısı